Przepis na:
Smażone ziemniaczane kulki:
Przygotuj:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-ok. 2 łyż. mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z jajami.
Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste,
podobne jak na kluski śląskie,
ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać
trochę masy i formować, zmoczonymi w
chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki,wielkości małego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną
kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany
głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu.
Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu.