Przepis na:

Smażone ziemniaczane kulki:

Przygotuj:

-1 kg ugotowanych ziemniaków

-ok. 2 łyż. mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z jajami.

Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste,

podobne jak na kluski śląskie,

ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać

trochę masy i formować, zmoczonymi w

chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki,wielkości małego orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną

kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany

głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu.

Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków. -powrót